1. Men twijfelt aan je integriteit
Zowel bij de gekozen onderaannemer als bij de verliezer boezem je geen vertrouwen in door prijzen door te sturen en te delen. Ook de gekozen onderaannemer weet nu dat jij misschien ooit zijn prijzen zal delen met een andere partij. Ze zullen opletten alvorens inzichten met jou te delen.
2. Je demotiveert onderaannemers
Onderaannemers die zonder objectieve en correcte uitleg bedankt worden ondanks een scherpe prijszetting zullen in de toekomst 2 keer nadenken en minder geneigd zijn even scherp aan te bieden.
3. Je mist misschien extra marge
In het voorbeeld kon BestALU zich zonder veel problemen gelijkstellen met CheapALU op prijsniveau. Maar wat als je ook CheapALU hun prijs verder had onderhandeld? Misschien heeft BestALU nog ruimte over om scherper te gaan….
4. De sterke positie van de onderaannemer
BestALU voelt dat zijn positie versterkt is. Hij weet dat hij voorkeursleverancier is en dat je andere prijzen bij hem neerlegt. Hij zal stelselmatig zijn offertes minder scherp aanbieden. Dat in combinatie met punt 2, zorgt ervoor dat de uiteindelijke projectprijzen zullen stijgen.
5. Het lange termijn effect
Hieronder stap per stap de mogelijke gevolgen van het stelen en delen van prijzen. Uiteindelijk kunnen de bedrijfsresultaten negatief beïnvloed worden.
Conclusie
In eerste instantie lijkt stelen & delen op een onschuldige en goede zaak. Je hebt immers op efficiënte manier 6% korting kunnen bedingen bij de voorkeursleverancier. Maar zoals je hierboven kan zien zijn er toch wel wat risico’s en gevolgen voor de langere termijn aan verbonden.